"serinus citrinelloides"Finnæbbet Sisken er nok ikke kendt af så mange, det er begrænset hvad opdræt der har været udstillet - men i årene 1991-92-93 og 94 var de dog udstillet på Danske Fugleforeningers Landsudstilling - tre år i træk, opdræt med 1 unge.
Finnæbbet Sisken er slank, grøn med kraftige striber. Oversiden - flanke og bug gullig/grøn. Ansigtet grå og med et bemærkel-sesværdigt slankt næb (deraf navnet). Den er 12,5 cm, lever i det sydlige Sudan - Kenya og N. Mozambique i højlandet (derfor ret hårdfør fugl). Kønsforskelle ifølge mine egne observationer er at 1.0 er mere mørk i striberne - mørk næbspids og mørkere ansigtsmaske.
Min første forbindelse med disse fugle var to hanner, som sad ved min svoger i Middelfart. Jeg fik dem med hjem og gik på jagt efter en opdrætter, som evt. kunne hjælpe med nogle hunner. Jeg fandt ud af at Kaj Andersen, Bjerringbro sad med to 0.1 - så her var jeg heldig, og vi fik byttet i maj 1994.
Den sommer gik uden nogen resultater, men vinteren 1994-95 byggede 0.1 i en ophængt kanarierede og lagde 2 plettede æg, og den 04-04-95 gik der en unge af reden.
Fuglene ynglede indendørs i fuglehuset, hvor der hele vinteren igennem er min. 5 graders varme og med adgang til udendørs voliere.
De går ud hele vinteren, men overnatter altid inde. Den 01.06-95 byggede de igen - denne gang ude i volieren - i en ophængt kanarierede, i en fyrgren helt oppe under volieretaget.
De bygger en meget fin sirlig rede. Der blev lagt 4 æg som var udruget den 25-06-95 og med 3 unger på pind den 10.07.95.
I 1995 - omkring Sct. Hans - blev det jo pludselig sommer på én dag, og da de Finnæbbedes rede var helt oppe under plastpladerne, var der meget varmt, og ungerne hang da også ud over redekanten med åbent næb - men de klarede det.
Foder som anvendes:
Siskenblanding - Pirellafrø - Skov-fugleblanding - Tropeblanding - opmadningsfoder - melorme og grønt.
Sidst nævnte tager de meget af under ungernes opvækst.I naturen tager de også insekter.
Det er en skøn lille sisken at arbejde med - hårdfør og fredelig overfor andre fugle, samt det positive at den har en rigtig skøn sang.
Der har aldrig tidligere været skrevet noget om denne fugl i danske fugleblade.