Lokalt Førsteopdræt
Papegøjenæbsbülbül og Musefugle

v./Anton Haaning

Min interesse for fugle er ret alsidig, jeg har en del frugt- og insektædere, men jeg har også mindre papegøjer såsom Meyers, Mohrenkopf, Grå Jaco, Bjerglori og Rosella. Endvidere har jeg en del små tropefugle og Kanariefugle.

Det er imidlertid frugt- og insektæderne, jeg vil berette om. Her er det specielt bülbül, der interesserer mig. Jeg har følgende i par: Kinesisk, Brunøret, Kastaniebrun, Hvid-kindet, Sort Hvidhovedet samt Papegøjenæbsbülbül.

Alle mine bülbül'er går i volierer på 1x3 m ydervoliere samt 1x1 m indevoliere. I en større voliere har jeg nogle overskudsfugle gående.

Samtlige par har jeg ladet parre sig ud af en lille flok og solgt resten til andre interesserede. Papegøjenæbsbülbül´erne har jeg i sommerens løb fået 7 unger af, hvoraf der døde en i første kuld samt de sidste 2 unger, de blev slag-tet af de ældre unger.

De gik relativt sent igang. Vi skulle hen til først i juni inden det første æg blev lagt. Derefter gik det "planmæssigt" slag i slag med 3 kuld, hvor det sidste fandt sted sidst i juli. Jeg lod ungerne gå ved de gamle, og dette var nok en fejl, idet de voksne unger tilsyneladende syntes, at "nu kunne det være nok" med den trængsel i volieren.

Bortset fra dette "uheld" foregik opdrættene fuldstændig problemløs.

Musefuglene derimod gav en hel del problemer. Jeg anbragte dem i en voliere, der udendørs er på ca. 25 m2, og indendørs på 2x1 m.

Nye fugle bliver selvfølgelig altid sluppet løs i den indendørs voliere, hvor foderet er anbragt. Men bæsterne kunne ikke finde ud af, hvad det lille flyvehul er beregnet til, så de blev inde! Da der var gået et par måneder på den måde, fangede jeg dem, satte dem i hullet, hvorpå de fløj ud. Men siden har de ikke været inde, så jeg må fodre begge steder.

Af ovennævnte grund kom de noget sent igang med at yngle. Først sent i juli lagde de æg første gang. Til gengæld går det så stærkt med udviklingen af ungerne. 25 dage varer det fra ægget er til ungen er på pind! I alt er der i sommer blevet til 5-6 unger af mit par af Stribet Musefugl (colius striatus mombassicus). Alle mine volierer er tæt beplantet, så det er svært at tælle dem nøjagtigt op.

Nu kommer det sjove; man siger, at musefugle bringer for megen forstyrrelse i en voliere med småfugle, men mine har gået sammen med: 18-20 kanarier, Gouldsamadiner, mågefinker, Sølvnæb, Tigerfinker, Guldbrystet Astrild, Helenaastrild, Solfugle, Svaleparakitter og vagtler. Det meste af det ynglede! Så skal dog tilføjes, at småfuglenes reder er anbragt bag grov kyllingetråd, således at kun fugle indtil en vis størrelse kan gå igennem. Foderet til mine insektædere består af: Bogena universalfoder, Paw hundepiller (opblødt og givet rent), vitaminer, reven gulerod, melorme, myrepupper samt frugt af al slags. Bülbülerne får desuden Loriblanding.